Ședință de guvern: un proiect vital pentru cetățenii României, pe agendă. Decizie crucială pentru pensionari

   

​ Guvernul va aproba în ședința de miercuri, prin ordonanță de urgență, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României. 

Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale (și ecologice), dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții presantă și esențială, se afirmă în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, obiectivul principal este de a standardiza și de a oferi o orientare clară a competențelor digitale pentru cetățeni.

‘Este nevoie de un sistem de referință suficient de extins încât să cuprindă o multitudine de cazuri de utilizare, fiind în același timp suficient de detaliat încât să furnizeze o descriere bine nuanțată a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor, în contextul evoluției rapide a peisajului digital. În acest context, toate instituțiile publice care ating, prin activitatea lor, domeniul reglementat, pot avea o coordonare și un sistem de raportare comună care să contribuie la o mai bună atingere a obiectivelor stabilite în planuri și strategii’, se mai menționează în document.

Un alt proiect de ordonanță de urgență are în vedere asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

‘Prin similitudine cu instituțiile de credit care pot acorda facilități de refinanțare, pentru a veni în sprijinul unităților administrativ-teritoriale care întâmpină provocări în derularea creditelor existente, prin mecanismul propus, se creează atât posibilitatea contractării unor noi împrumuturi pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile, a prefinanțării și/sau cofinanțării acestora cât și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare, împrumuturile putând beneficia și de o perioadă de grație de 12 luni pentru principal, rambursarea acestora putându-se efectua între 1 – 10 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate. Propunerile prezentului proiect de OUG au în vedere solicitările venite de la structurile asociative ale autorităților administrației publice locale, care au propus elaborarea unui act normativ care să ofere sprijin unităților administrativ-teritoriale care se confruntă cu greutăți în gestionarea creditelor existente, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată’, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, Executivul va aproba și un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

‘Prezentul proiect de ordonanță de urgență implementează recomandările OCDE referitoare la posibilitatea entităților autorizate într-un stat aderent la Codurile de liberalizare ale OCDE de a administra un fond de pensii facultative și/sau ocupaționale, precum și de a depozita activele fondurilor pensii facultative și/sau ocupaționale, fără a mai fi necesară autorizarea/avizarea prealabilă a ASF’, menționează nota de fundamentare.

Guvernul va aproba și un proiect de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, semnat la 20 noiembrie 2024, la București.

Executivul va aproba, printr-un alt proiect de lege, ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semnate la Londra la 13 noiembrie 2024.

Un proiect de lege vizează ratificarea Convenției între România și Principatul Andorra pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului la Convenție, semnate la New York la 27 septembrie 2024.

Guvernul va adopta, prin altă hotărâre, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia.

‘Noua Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar și a justiției ca serviciu public și planul de acțiune aferent acesteia vizează perioada 2025-2029 și urmărește patru dimensiuni strategice: calitate și eficiență a serviciilor din domeniul justiției, acces la justiție, combaterea corupției și a criminalității și management și coordonare strategică. Fiecare dintre aceste patru dimensiuni cuprind obiective strategice, obiective specifice, acțiuni și rezultate așteptate’, evidențiază nota de fundamentare.

De asemenea, va fi aprobat, prin hotărâre, programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița’ pentru anul 2025.

Guvernul va analiza și un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare în domeniul culturii și al asigurării funcționării structurii de coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor pentru anul 2025.

În analiza Executivului se va afla și un proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin HG nr. 215/2009.

Printr-un memorandum, Guvernul urmează să aprobe și inițierea negocierii tratatului de instituire a unei Comisii Internaționale privind cererile de despăgubiri pentru Ucraina. 

 

 Read More

​  Stiri Politice Interne si Internationale | Realitatea.net

Distribuie articolul:

Articole Similare

Caută...

Categorii