Topul absențelor nemotivate din Parlament. Cine sunt deputații care au lipsit cel mai mult în 2025

   

​ Camera Deputaților a făcut publică situația prezenței aleșilor în primele două luni ale anului 2025, iar datele arată că nu toți parlamentarii au tratat cu seriozitate activitatea legislativă. 

Biroul permanent a primit o notă oficială cu privire la absențele nemotivate ale deputaților, iar în fruntea listei se află nume sonore din politică, arată știrileprotv.ro.

Cine se află în topul rușinii?

Potrivit documentului, deputatul Alexandru Popa se detașează ca lider la capitolul absențe nemotivate, lipsind fără explicații în patru zile din luna februarie: 17, 18, 19 și 25. Urmează în clasament Robert-Ionatan Sighiartău, cu trei absențe, în timp ce Ioana Grosaru și Victor-Viorel Ponta figurează fiecare cu câte două absențe nemotivate.

În total, 14 deputați se află pe lista chiulangiilor pentru perioada ianuarie-februarie 2025. Singura absență nemotivată înregistrată în luna ianuarie îi aparține deputatei Oana-Silvia Toiu, care nu a fost prezentă la lucrările din 27 ianuarie.

Sancțiuni financiare pentru absențele fără motiv

Odată cu intrarea în vigoare a noii reglementări adoptate în aprilie, parlamentarii care lipsesc nemotivat vor fi sancționați direct la portofel. Conform Legii pentru modificarea Regulamentului Camerelor, fiecare zi de absență fără justificare atrage o penalizare de 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau senatorului în cauză.

Proiectul a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare: 337 de voturi „pentru”, doar 10 „împotrivă” și 51 de abțineri, semn că măsura este privită ca o necesitate în contextul scăderii încrederii publice în activitatea parlamentară.

Cum pot fi motivate absențele

Conform noilor reguli, un parlamentar poate solicita motivarea absențelor în anumite condiții. Printre situațiile acceptate se numără participarea la activități oficiale guvernamentale sau prezidențiale, calitatea de membru al Executivului, concediul medical sau aprobarea din partea liderului de grup parlamentar.

De asemenea, în cazuri neprevăzute, deputații sau senatorii pot trimite o cerere scrisă către Biroul permanent pentru a justifica lipsa de la lucrările plenului.

Deși noua lege prevede clar modul de penalizare, rămâne de văzut dacă noile reguli vor reuși să reducă fenomenul chiulului parlamentar sau dacă lista absențelor va continua să crească în lunile următoare.

                                        Parlamentarii care au lipsit cel mai mult în primele luni din 2025.

 Read More

​  Stiri Politice Interne si Internationale | Realitatea.net

Distribuie articolul:

Articole Similare

Caută...

Categorii