Cum obții Cardul de Rezidență sau „NIE Verde” în Spania

Solicitarea Rezidenței în Spania: Ghid Practic

 

Pentru a face procesul de obținere a rezidenței în Spania mai ușor, mulți oameni optează să utilizeze serviciile unei „Gestorias„. Contra unei sume modice, acestea vor aduna informațiile necesare, vor pregăti documentația și vor depune cererea în numele dumneavoastră. O căutare rapidă pe Google sau pe paginile locale de pe Facebook vă poate oferi sugestii pentru a găsi un Gestor bun și rezonabil în zona dumneavoastră.

Pentru cei care doresc să depună personal cererea, iată un ghid orientativ. Aceste informații sunt corecte, în măsura în care le cunoaștem, în Ianuarie 2024. Așa cum se întâmplă cu orice proces, acestea pot suferi modificări, iar orice punct de clarificare ar trebui solicitat direct autorităților spaniole. Rețineți că este responsabilitatea dumneavoastră să fiți conformi cu autoritatea fiscală din țara în care locuiți.

 

Pentru ca rezidența dumneavoastră să fie procesată, veți avea nevoie de următoarele documente, lista poate să nu fie exhaustivă în funcție de zona unde locuiți:

 1. FormularulMODELO EX18 (Printați, completați secțiunile relevante, semnați și datați formularele)
 2. FormularTasa Modelo 790 Código 012 (Descărcați și imprimați odată ce ați completat)
 3. Pașaport Valabil: Copie + Original
 4. Empadronamiento Valabil: Copie + Original
 5. Cardul de Sănătate Medicală Privată (sau confirmarea acoperirii medicale, S1 pentru lucatorii in Gibraltar): Copie + Original (În cazul unei asigurări de sănătate privată va fi necesară o polița fără „Copago)
 6. Angajati:
  1. Contract de muncă
  2. Extract bancar ultimele 6 luni
  3. Ultimi 3 fluturasi de salariu (salariu de minim 600Euro/lună)
   • In cazul in care lucrati in Gibraltar
    1. Asigurați-vă că aveți un formular S1 actualizat. Acesta este ceva ce de obicei obțineți vizitând biroul de contribuții sociale din Gibraltar cu o copie a ultimului dumneavoastră talon de salariu, numărul dumneavoastră de contribuabil și o copie a pașaportului/dactilogramă. În timp ce Gibraltarul este închis și biroul nu este deschis, acest lucru poate fi aranjat de departamentul de resurse umane.
    2. O copie oficial tradusă a formularului dumneavoastră de TOE (Terms of Engagement). Există numeroși traducători oficiali pe care îi puteți utiliza, iar o căutare rapidă pe Google/Facebook ar trebui să vă arate opțiuni locale. Departamentul de resurse umane nu vă poate traduce acest document.
 7. Autonomo:
  1. Certificatul de Înregistrare (Alta Autonomo)
  2. Extract Bancar: Ultimele 6Luni
 8. Casnici
  1. Dovada unui sold de minim 7200Euro in ultimul an 

        *Fotocopii, în plus față de originale, ale tuturor documentelor necesare.

Înainte de a face programarea, va trebui să plătiți taxa asociată. Luați formularul Tasa Modelo 790 Código 012 și plătiți taxa la ghișeu oricărei bănci (în Ianuarie 2024, aceasta este de 12€, dar poate suferi modificări).

Odată ce aveți dovada plății, puteți programa o întâlnire la biroul local al Poliției Naționale  Cita Previa.

Distribuie articolul:

Articole Similare