Schimbarea permisului românesc în Spania

Permisele de conducere românești sunt valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene până la expirare.

Conform Directivei 126/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cetățenii europeni (inclusiv cei români) care au rezidență într-alt stat membru UE, diferit de cel de origine, au obligația de a solicita reînnoirea permisului de conducere în statul de rezidență. Astfel, cetăţenii români rezidenţi în Spania vor solicita reînnoirea permiselor de conducere în Spania în momentul expirării, pierderii sau furtului permisului românesc de conducere. În acest sens, aceştia trebuie să se adreseze Direcţiei de Trafic din provincia spaniolă de rezidenţă.

Cetăţenilor români care şi-au obţinut permisul de conducere românesc înainte de a-şi stabili rezidenţa în Spania (înainte de a obţine NIE), li se recunosc automat toate categoriile obţinute până la acea dată, cu precizarea că pentru categoriile BTP, C1, C1E, C, CE D1, D1E, D, DE, valabilitatea este de 5 ani.

Procesul de reînnoire a permisului de conducere în Spania implică prezentarea anumitor documente și efectuarea anumitor tranzacții. Iată o ghidare a pașilor și a documentelor necesare:

Este important să ții cont că acestea sunt cerințe generale și pot varia în funcție de regiune sau de situația specifică. Se recomandă să verifici informațiile actualizate pe site-ul Dirección General de Tráfico (DGT) sau să iei legătura cu aceștia pentru detalii precise privind reînnoirea permisului de conducere.

 1. Programare la cel mai apropiat sediul DGT: CITA DGT
 2. Formular oficial de solicitare pentru reînnoire: Modelo 03
  • Completează formularul oficial de solicitare pentru reînnoirea permisului de conducere.
 3. Raport de aptitudine psihofizică:
 4. Confirmare a plății taxei corespunzătoare:
  • Achită taxa corespunzătoare pentru reînnoire și prezintă dovada plății. (aproximativ 28,30€ în 2024) care poate fi plătită cu ajutorul Modelo 791, sau la Ghișeu cu Card)
 5. Fotografie originală recentă:
  • Furnizează o fotografie originală recentă de 32×26 mm, color, cu fundal neted. Fotografia trebuie să fie realizată frontal, cu capul descoperit și fără ochelari de soare sau alte accesorii care ar putea împiedica identificarea.
 6. NIE împreună cu ( Certificado Empadronamiento recent cu data de emitere de maxim 3Luni): Copie + Original sau Cardul de Rezidență: Copie + Original
 7. Permisul de Conducere vechi: Copie + Original
 8. Pasaportul: Copie + Original
 9. Documente suplimentare în caz de necesitate:
  • În unele cazuri, ar putea fi necesar să furnizezi documente suplimentare, cum ar fi verificarea telematică a domiciliului sau a informațiilor referitoare la IAE. Dacă DGT nu obține informații valide, va trebui să corectezi această situație furnizând documentația corespunzătoare.
 

Distribuie articolul:

Articole Similare